Mutfağımızın Genetiği Değiştirilmiş Yeni Misafiri

Mutfağımızın Genetiği Değiştirilmiş Yeni Misafiri

Önceleri kolza bitkisinden direk yağ elde edilmekteydi. Kozla ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır.

Önceleri kolza bitkisinden direk yağ elde edilmekteydi. Kozla ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır. Kolza yağı uzun yıllar makinelerde ve bilhassa buharlı makinelerinde yağlama maddesi olarak kullanılmıştır. İkinci Dünya savaşından sonra yenebilir yağ yapımına yönelme olmasıyla 1950’li yıllarda marketlerde satılmaya başlanmıştır.

Ancak hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda kalp hasarlarına sebep olduğunu ortaya konmuştur. Bunun üzerine bazı ülkelerin araştırmacıları bu yağın kullanılmasının tehlikeli olduğunu bildirmişlerdir.  Bu yağda yoğun bir şekilde bulunan erusik asidin akciğer kanseri ile bağlantıları üzerinde durulmaktadır. Sinir ve kan dolaşım sistemlerinde de zararlı etkileri olduğu bildirilmektedir.

Kozla yağı, insanda ve hayvanda amfizem solunum sıkıntıları, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık ve körlük sebebi olabiliyor.  Bu nedenle ıslah çalışması yapılmış ve kanola yağı elde edilmiştir. Islah çalışması ile erüsik asit (%1‘in altında)ve glukosinolat(küspesinin 1 gramında 20 mikromolünaltında) içermeyen kanola yağı elde edilmiştir.

Kanola Yağının Değerleri

Çok düşük seviyedeki doymuş yağ içeriği (yaklaşık % 7), ○ orta seviyedeki çoklu doymamış yağ (yaklaşık % 32) ve yüksek seviyedeki tekli doymamış yağ (yaklaşık % 61)içeriği ile bitkisel sıvı yağların içinde en iyi yağ asidi profiline sahip tek yağ, ○ Kanola yağı bugün piyasadaki bütün diğer yağlarla karşılaştırıldığında en düşük doymuş yağ içeriğine sahiptir.

Kanola yağı, esansiyel çoklu doymamış yağ asitleri olan omega 6 (linoleik asit) ve omega 3 (alfa-linolenik asit)bakımından yaklaşık 3:1 (omega 6: omega 3) oranında dengeli bir orana sahiptir.Vitamin E içeriği bakımından zengin olan Kanola yağı koroner kalp hastalıkları riskini azaltan önemli bir antioksidan etkiye de sahiptir. Yüksek kaynama noktasına (238 0C) sahip olması nedeniyle iyi bir kızartma yağıdır.

Biyodizel Olarak da Kullanılabiliyor

Biyodizel ham maddesi olarak kullanılabilir,○ Biyodizel haricinde kimya, kozmetik, sabun, boya sanayinde, motor makine yağı, küspe ve hayvan yem iolarak da kullanılıyor. Kanola üretiminde ise başta Almanya olmak üzere Fransa, Kanada, Çin ve Hindistan başı çekiyor.

Diğer Yağlar ve Kanola Yağı

Sadece yazlık olarak ekilen başta ayçiçeği olmak üzere diğer birçok yağ bitkisine göre yazlık ve kışlık çeşitlerinin bulunması, ○ Yazlık (temmuz) ve kışlık (haziran) hasat zamanlarında hiçbir yağ bitkisinin hasadının söz konusu olmaması nedeniyle atıl kapasite ile çalışan yağ ve yem fabrikalarının ham madde gereksinimini karşılaması,

  • Birim alandan birçok yağ bitkisine göre daha yüksek tohum ve yağ vermesi,
  • Protein içeriği yüksek küspesi,
  • Arıcılıkta Şubat Mart aylarında arı merası oluşturması bu bitkinin tarımsal avantajları arasında sayılabilir.
  • Kolza bitkisinin genetiği değiştirilerek elde edilen kanola yağının ileride ne gibi etkilerinin olacağı bilinmiyor..

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...