Yazın Gelmesi Beslenmeyi Nasıl Etkiliyor?

Yazın Gelmesi Beslenmeyi Nasıl Etkiliyor?

Yaz geldi. Birçoğumuz da fazla kilolardan kurtulma telaşına girdik. Uzun zamandır ertelediğimiz diyet listelerini uygulama başladık.

Uzun zamanlarla alınan kiloları 1-2 ay içinde vermeye çalışmak, bilinçsiz ve dengesiz diyetler uygulamak, sağlığımız üzerinde zararlı etkilerinin yanı sıra, metabolizmada yavaşlamaya, bağışıklık sisteminin düşmesine, halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu gibi birçok sıkıntıyı yaşamamıza sebep olabilmektedir.  Bilinçsizce yapılan diyetlerin sağlık sorunlarına davetiye çıkarabileceğini söyleyen Emsey Hospital’dan Beslenme Uzmanı Diyetisyen Evnur Saray konuyla ilgili görüşlerini aktarıyor.

Bahar Mevsiminde Kilo Vermek Daha Kolay

Yaz mevsimi bizim sadece bedenimizi etkilemekle kalmaz, hormonlarımızda yaptığı değişiklikler nedeniyle de ruhumuza da hakim olur. Bu yüzden birçoğumuz uzayan gündüz saatlerinde ve güneşli açık havalarda daha erken kalkar, geç uyur, günü geç bitirmek isteriz.

Kışa oranla iştahımız daha kapalıdır. Böyle bir dönemde kilo vermemek neredeyse imkansızdır! Tüm bu olumlu sebeplerden ötürü hızlı kilo kaybının sağlanması açısından bahar dönemini çok iyi değerlendirmek gerekir. Özellikle de kilo problemi yaşayan insanların bu avantajlı dönemden yararlanması tavsiye edilmektedir. Bunu sağlamak için yeterli ve dengeli beslenmemiz gerekir.

Mevsim Yiyecekleri Hangileridir?

Yaz mevsiminin en güzel yanı da mevsim meyvelerini taze olarak ve zamanında tüketiyor olabilmemizdir. Yeterli güneş ışığı alan meyvelerin enerjisi de yüksek oluyor. Bu enerjide bize yansıyor. O yüzden alışverişlerimizde mevsimine göre çıkan besinleri tercih etmeliyiz ve bunları taze olarak pişirip tüketmeliyiz. Yaz aylarında doğru beslenmek istiyorsak aşağıdaki tabloyu dikkate almalıyız.

Yiyeceklerin Taze Olduğunu Nasıl Anlarız

Tazeliğini ayırt edebileceğimiz bazı yiyecekler şöyle:

  • Balık: Taze balığın görünüşü canlıdır. Gözleri parlak ve dışa bombelidir. Solungaçları canlı kırmızıdır. Eti elastikidir, bastırınca hemen eski haline döner.
  • Domates: Domates kesildiğinde içi fazlaca boşsa, meyvenin ucunda sivri çıkıntılar ve yuvarlak yapısından farklı bir şekle sahipse, hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu domatesler kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür. Mümkün oldukça böyle domatesleri tüketmeyin.
  • Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince veya yan yana yapışık meyvelere dikkat edin. İçleri adeta sünger gibi, çekirdek evi de kof bir yapıya sahiptir. Tatlarında farklılıklar ve lezzetsizlik vardır.
  • Biber: Aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir. Çekirdek etrafı boş, etli kısımda domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku görülür.
  • Patlıcan: Şekli bozuktur. Kenarında şişlikler görülür. Yan yana yapışıktır. Etli kısmı sünger gibi kof olur.
  • Patates: Şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır. Patateste aşırı gübre ve hormon kullanılırsa içinde kararmalar görülür.
  • Çilek: Aşırı büyük, çift yapışık ve içleri boştur.
  • Karpuz: Hormonlu karpuzların çekirdek evleri boştur. Yendiği zaman aşırı nişasta kokusu verir.

Hormonlu yiyecekler doğal sebze ve meyvelere göre daha lezzetsiz olduğu gibi besin değerleri de daha düşüktür. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için doğal sebze ve meyvelerden asla vazgeçmeyin.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...