Kalbin kan pompalarken olması gerektiğinden fazla basınç uygulaması durumudur. Büyük tansiyon 140 mmHg ve üzeri, küçük tansiyonun 90 mmHg ve üzerinde olması yüksek tansiyon olarak kabul ediliyor.
Kalp ne kadar çok kendini zorlarsa, yani ne kadar çok kan pompalarsa bireyin tansiyonu o kadar yüksek olur. Kardiyovasküler hastalık riski altında bulunmayan ve reşit kimseler için istirahat anında sistolik değer en fazla 120 mmHg, ya da 12, diyastolik değer ise en yüksek 80 mmHg, ya da 8 olmalıdır. Bu değerlerin üzerindeki sonuçlar ilk aşamada öncül hipertansiyon olarak kabul edilir. Bu değerler normalde önce sistolik, sonra diyastolik değerler olarak, yani 120/80 ya da 12/8 şeklinde okunur. Hastalık riski altında bulunan bireylerde ise bu değer 110 mmHg olarak kabul edilir.
Hipertansiyon Neden Olur
Yetişkinlerde görülen hipertansiyonun %90’a yakın sayısının nedeni yoktur. Tanımlanamayan bu türe de birincil hipertansiyon adı verilir. Sonrasında tanımlanan ikincil tür hipertansiyon vardır. Bu tür aniden ortaya çıkar. Bu türün birçok etkeni vardır doğum kontrol hapları, reçetesi ağrı kesiciler, yasa dışı maddeler...Yaş aldıkça hipertansiyon riski artar. 64 yaşına kadar erkeklerde hipertansiyon görülmesi daha yaygınken kadınlarda 65 yaş sonrası içindir.
Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir
Hipertansiyon yıllarca gizli kalabilen bir hastalıktır, uzun süre saklanan hipertansiyonun sonunda ciddi kalp, böbrek rahatsızlıklarıyla ortaya çıkabilir. En çok görülen belirtileri şunlardır:
- Aşırı tuzlu gıdalarla beslenme
- Kafa içi basıncın yüksek olması
- Aort damarının kalpten çıktığı bölgenin dar olması
- Böbrek üstünden salgılanan kortizon veya aldesteron hormonlarının aşırı salgılanmasına bağlı olarak görülen Crohn ve Cushing hastalığı
- Böbrek tümörleri
- Akut ya da kronik böbrek hastalıkları
- Böbrek damarlarının daralması
- Teroid bezi rahatsızlıkları
- Şeker hastalığı
- Kolesterol yüksekliği
- Gebelik
- Soğuk algınlığı ilaçları, dekonjestanlar, bazı ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları, kokain ve amfetamin gibi yasadışı ilaçlar
- Kilo fazlalığı
- Alkol ve sigara kullanımı
Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir
Dediğimiz gibi uzun yıllar saklanabilen bir hastalıktır, hastanın çoğunlukla şikayeti olmaz ve bu durum da oldukça hatta daha çok tehlikelidir çünkü erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da önemlidir.
- Halsizlik,
- Yorgunluk,
- Burun kanaması,
- Kulaklarda çınlama,
- Yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma,
- Bazen çok sık idrara çıkma,
- Gece uykudan uyanıp idrar yapma,
- Bacaklarda şişlik olabilir.
- Hipertansiyon Nasıl Tedavi edilir
İnme, kalp krizi, organ hasarları ve organ yetmezlikleri tarzında hipertansiyonun neden olduğu durumlardan korunmak için erken teşhis çok önemlidir. Hipertansiyonun ana tedavisinde iki mühim madde var, ilaç tedavisi ve günlük rutin düzenlemeleri. Doktorun önerdiği ilaçların hepsini kullanmak oldukça önemlidir. İlaçlar gibi önemli olan diğer madde ise tuzlu şeylerden uzak durmak, kilonun ne olması gerektiğinden az ne de fazla olmaması ve düzenli egzersizin yer aldığı yaşam tarzı değişikliğidir. İyi uygulanan diyet- egzersiz ve kilo kontrolü ile ilaçlara olan gereklilik azaltılabilmektedir. Hekim kontrolü ve hastanın uyumu başarıda anahtar rol oynamaktadır.